Uw prijs: 10.261

Jouw prijs:

10.261


Top 5 zonnepanelen met de laagste prijs:

Bereken je prijs
in slechts 30 seconden!

Beantwoord slechts 4 vragen, en wij geven je meteen een accurate schatting van je prijs

Wat is je jaarlijkse energieverbruik?


Selecteer de zonnepanelen die je wil plaatsen


Wat is je beschikbare dakoppervlakte?


Selecteer je postcode

Detail van de berekening


Totale aanschafkost

 • Zonnepanelen
 • 2 omvormers
 • Installatiekosten

7588.16

 • 4248.40
 • 2350
 • 989.76


Wat is een correcte prijs voor zonnepanelen?

In de calculator bovenaan heb je zelf een richtprijs kunnen berekenen, op basis van je gewenste vermogen, de zonnepanelen die je wenst te plaatsen, en je dakoppervlakte. De richtprijs die je als antwoord kreeg, zou je al een eerste indicatie kunnen geven van hoeveel een installatie in jouw geval zou kosten.

Maar wat is nu eigenlijk een correcte prijs voor zonnepanelen? Hoe weet je dat je niet teveel betaalt voor je installatie?

De prijs voor je totale installatie bestaat grofweg uit 3 verschillende onderdelen:

 • De prijs voor de zonnepanelen zelf
 • De prijs voor de omvormer(s)
 • De prijs voor de installatie
zonnepanelen

De prijs voor de zonnepanelen

De prijs voor je installatie van zonnepanelen kan je berekenen door de prijs per zonnepaneel te vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Maar eerst dien je uiteraard te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Aantal zonnepanelen

Om te weten hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen, moet je allereest weten hoeveel vermogen je installatie moet genereren. Daarom vroegen we ook in de calculator naar je jaarlijkse energieverbruik. Door het gewenste vermogen te delen door het piekvermogen van het zonnepaneel, kan je een inschatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

We proberen dit duidelijk te maken aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je installatie een vermogen van 5.500 Wh zou moeten genereren om te kunnen voldoen aan je energiebehoefte. Je kiest voor de YL275C-30b van Yingli Solar, een monokristallijn zonnepaneel met een piekvermogen van 275 Wp. Hoeveel zonnepanelen zou je dan moeten plaatsen om dit gewenste vermogen te kunnen genereren?

Om dit te berekenen, moeten we je gewenste vermogen delen door het piekvermogen van dit zonnepaneel.

In dit geval is dit:

Je moet dus 20 zonnepanelen plaatsen om aan je energiebehoefte te voldoen.

Prijs per zonnepaneel

Het aantal zonnepanelen moet je vermenigvuldigen met de prijs per zonnepaneel om de totale prijs voor je installatie te kunnen berekenen.

De prijs van een zonnepaneel hangt natuurlijk af van merk tot merk, maar vaak wordt de prijs min of meer gestuurd door het piekvermogen van het zonnepaneel. De prijs voor een zonnepaneel ligt uiteraard hoger dan de prijs voor een zonnepaneel met een lager piekvermogen.

Voorts speelt ook het type zonnepaneel een rol. Monokristallijne zonnepanelen zijn vaak duurder, omdat ze van iets hogere kwaliteit zijn. Ze hebben ook een iets hogere productiekost, wat zich weerspiegelt in een hogere prijs.

Indien je alle factoren samenlegt, kan je komen tot de volgende richtprijzen per wattpiek voor elk type zonnepaneel:

 • Monokristallijn: 0,89 € per wattpiek
 • Polykristallijn: 0,86 € per wattpiek
 • Dunne film: 0,60 € per wattpiek

De richtprijs voor een zonnepaneel kan je dan ook berekenen door de prijs per wattpiek te vermenigvuldigen met het piekvermogen.

In het geval van de YL275C-30b van Yingli Solar bedraagt de richtprijs dus:

Wederom, dit zijn enkel richtprijzen, omdat de werkelijke prijs kan verschillen op basis van bv. garantievoorwaarden, productietechnieken, installateurs, verdelers, enz.

De keuze voor het juiste zonnepaneel is niet te onderschatten. Enerzijds moet het zonnepaneel in staat zijn om het gewenste vermogen te kunnen opwekken op het dakoppervlak dat je ter beschikking hebt. Hoe hoger het piekvermogen van het zonnepaneel, hoe groter de kans dat het zonnepaneel hiertoe in staat is.

Anderzijds mag de prijs voor de installatie niet te hoog oplopen. Je mag dus niet kiezen voor een zonnepaneel met een té hoog piekvermogen.

Totale installatiekost

Nu je zowel het aantal zonnepanelen als de prijs per zonnepaneel kan berekenen, kan je ook richtprijs voor je totale installatie gaan uitrekenen.

In ons voorbeeld zou dit bijvoorbeeld het volgende zijn:

Ligt de offerteprijs die je hebt gekregen ver boven de richtprijs die je hebt berekend, dan ga je best op zoek naar dingen die deze hogere prijs kunnen rechtvaardigen, zoals betere garantievoorwaarden, of betere service na verkoop. Vind je deze niet, dan ga je best op zoek naar een ander zonnepaneel of andere installateur.

zonnepanelen

De prijs voor de omvormer

Wanneer je zonnepanelen wil plaatsen, heb je steeds ook een omvormer nodig. Zonnepanelen produceren gelijkstroom, terwijl enkel wisselstroom bruikbaar is in je woning. De omvormer is het toestel die de gelijkstroom zal omzetten in wisselstroom. Ook dit toestel moet je dus meerekenen in de totale kostprijs van je installatie.

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar, terwijl de levensduur van een omvormer ongeveer de helft is. Reken er dus op dat je gedurende de levensduur van je zonnepanelen 2 omvormers zal gebruiken.

De prijs van de omvormer hangt af van de capaciteit van het toestel. En die capaciteit laat je dan best afhangen van het vermogen van je installatie. Kies voor een omvormer met een capaciteit die minimum 20% kleiner is of maximum 10% groter is dan het vermogen van je installatie.

Om je een idee te geven over de prijs van een omvormer, hebben we hieronder een tabel samengesteld met richtprijs per capaciteit. Voor een omvormer met een capaciteit van 4.000 Watt mag je dus rekenen op een richtprijs van 1.175 €.


WattRichtprijs
2.000 950 €
2.500 975 €
3.000 1.100 €
3.500 1.150 €
4.000 1.175 €
4.500 1.200 €
5.000 1.350 €
6.000 1.600 €
7.000 1.750 €
8.000 1.950 €
9.000 2.000 €
10.000 2.150 €
12.000 2.500 €

De prijs voor de installatiekosten

De installatiekosten zijn het onderdeel van de totale kostprijs die misschien nog het meest van allemaal kunnen verschillen. Het hangt natuurlijk af van de installateur met wie je in zee gaat. Het is dus moeilijk om hier zomaar een prijs op te plakken.

Ruwweg kan je zeggen dat de installatiekosten ongeveer 15% van de totale kostprijs zullen bedragen. Indien jij hier significant boven zit, dan kan je best eens offertes vragen bij andere installateurs. Maak dus zeker gebruik van de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken.

zonnepanelen

Wat zijn voor jou de 5 goedkoopste zonnepanelen?

In de calculator bovenaan heb je misschien een zonnepaneel gekozen, zonder te weten welk zonnepaneel nu het best geschikt is voor jou. De kans is groot dat je helemaal geen idee hebt welk zonnepaneel in jouw geval het goedkoopst is. Dit valt echter makkelijk in te schatten. Ken je je jaarlijkse verbruik, je dakoppervlakte en je postcode, dan kunnen we snel een inschatting maken van de zonnepanelen die voor jou het goedkoopst zouden zijn.

Hieronder vind je de 5 zonnepanelen die volgens onze berekening voor jou het goedkoopst zouden zijn. Deze berekening houdt bovendien rekening met je dakoppervlakte. Je ziet dus enkel zonnepanelen die enerzijds je gewenste vermogen genereren, en anderzijds op je dak passen.

Hou er rekening mee dat je in deze tabel enkel richtprijzen ziet. De werkelijke prijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur. We raden je daarom aan om zelf ook prijzen op te vragen bij verschillende installateurs in je regio. Het laat je toe prijzen te vergelijken, en in zee te gaan met de goedkoopste installateur.

Via ons offerteformulier doe je slechts 1 aanvraag. Wij sturen je aanvraag door naar verschillende specialisten in je buurt die voldoen aan jouw criteria.