Totale oppervlakte: 31.0992

zonnepanelen

Lengte: 1650 mm

Breedte: 992 mm


Oppervlakte: 31.0992


Top 5 zonnepanelen met de kleinste oppervlakte:

Welke afmetingen hebben zonnepanelen? Hoeveel passen er op je dak?

Beantwoord slechts 3 vragen, en ontdek meteen welke zonnepanelen op je dak passen.

Wat is je jaarlijkse energieverbruik?


Selecteer de zonnepanelen die je wil plaatsen


Wat is je beschikbare dakoppervlakte?

Detail van de berekening


Lengte:1.650 mm
Breedte:992 mm

Oppervlakte paneel1,6368

Aantal panelen nodig

Totale oppervlakte31,0992

Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

De afmetingen van een zonnepaneel hangen voornamelijk af van de hoeveelheid zonnecellen die gebruikt worden. Grofweg zijn er drie standaard afmetingen voor zonnepanelen.

FormaatAantal zonnecellenVermogenLengteBreedteOppervlakte
Klein48190-235 Wp1.330 mm990 mm1,3167 m²
Medium60230-295 Wp1.650 mm990 mm1,6335 m²
Groot72290-345 Wp1.960 mm990 mm1,9404 m²

Er zijn ook nog andere zonnepanelen te vinden, die verschillende afmetingen hebben. Zo heeft SunPower bijvoorbeeld zonnepanelen met 96 zonnecellen in zijn assortiment. Deze zonnepanelen zijn uiteraard iets groter. De zonnepanelen met 48, 60 of 72 zonnecellen zijn echter de meest standaard formaten.

zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen moet je plaatsen?

Het juiste aantal zonnepanelen berekenen is niet zo eenvoudig. Enerzijds moeten je zonnepanelen in staat zijn om je gewenste vermogen te kunnen opwekken. Anderzijds moeten ze natuurlijk ook op je dak passen. De kunst is om zonnepanelen te vinden die aan deze twee voorwaarden voldoen, en liefst nog eens aan de meest voordelige prijs. Geen eenvoudige opdracht, indien je weinig van zonnepanelen afweet.

Je gewenste vermogen genereren

Elk zonnepaneel kan jaarlijks een theoretisch maximaal vermogen genereren. Dit staat bekend als het piekvermogen. Dit piekvermogen is het jaarlijks vermogen dat een bepaald zonnepaneel kan genereren onder bepaalde vooraf gedefinieerde omstandigheden. Dit theoretisch maximum zal echter nooit gehaald worden, aangezien we te maken hebben met bewolkte dagen, schaduw, enz. Hou er daarom rekening mee dat je zonnepaneel in werkelijkheid slechts zo'n 85% van dit piekvermogen zal kunnen genereren.

Wil je berekenen hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen, dan moet je dus je gewenste vermogen delen door het vermogen dat je gekozen zonnepaneel kan genereren, rekening houdend met die verliesfactor van 15%.

Voorbeeld

Laten we dit even verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je jaarlijks verbruik 5.000 Wh is, en dat je dit graag wil dekken met je installatie van zonnepanelen. Je kiest voor zonnepanelen met een piekvermogen van 260 Wp. Hoeveel zonnepanelen zou je dan moeten plaatsen?

Wel, houden we rekening houden met de verliesfactor van 15%, dan moeten we deze 15% bijtellen bij het vermogen dat je zonnepanelen zouden moeten genereren. Je zonnepanelen moeten in theorie dus niet 5.000 Wattpiek genereren, maar wel

Indien je er rekening mee houdt dat je installatie 5.750 Wp moet genereren, dan zal je dus genoeg energie genereren, ondanks bewolkte dagen, schaduw, enz.

Hoeveel zonnepanelen van 260 Wp moet je plaatsen om dit vermogen te genereren? Wel heel eenvoudig, we moeten enkel het te genereren totale vermogen delen door het piekvermogen per zonnepaneel.

Wil je dus minimaal 5.750 Wh per jaar kunnen genereren met zonnepanelen van 260 Wp, dan moet je er minimum 23 plaatsen.

zonnepanelen

Welke zonnepanelen passen op je dak?

Indien je een onbeperkte oppervlakte ter beschikking hebt, zal je altijd wel een geschikte installatie kunnen vinden. Kan je een onbeperkt aantal zonnepanelen plaatsen, dan kan je uiteraard eender welk vermogen genereren.

Maar helaas heb je geen onbeperkte oppervlakte ter beschikking. Je installatie van zonnepanelen moet uiteraard op je dak passen. Hoe vinden we een installatie, die enerzijds ons gewenste vermogen kan genereren, en anderzijds ook op ons dak past?

Hier zal het rendement van zonnepanelen een grote rol beginnen spelen. Er bestaat immers een verband tussen de oppervlakte, het piekvermogen en het rendement van een zonnepaneel.

Concreet ziet dit verband er als volgt uit:

Je kan het verband als volgt interpreteren: heb je een groot oppervlakte ter beschikking, dan kan je je vermogen gerust genereren via zonnepanelen met een lager rendement. Heb je een klein oppervlakte ter beschikking, dan zal je moeten kiezen voor zonnepanelen met een hoger rendement.

De afmetingen van je installatie zullen dus niet enkel afhangen van de oppervlakte van de panelen, maar ook van het vermogen dat elk paneel zal kunnen opwekken. De verhouding tussen oppervlakte en vermogen, wordt weerspiegeld in het rendement van zonnepanelen. Zonnepanelen met een hoger rendement zullen minder oppervlakte nodig hebben om een bepaald vermogen op te wekken dan zonnepanelen met een lager rendement.

Het verband tussen vermogen, oppervlakte en rendement wordt duidelijk wanneer je in de calculator bovenaan een gewenst vermogen ingeeft, en vervolgens even speelt met je beschikbare dakoppervlakte. Geef je aan dat je een groot dakoppervlakte ter beschikking hebt, dan zal onze simulator eerder zonnepanelen met een laag rendement aanbevelen, zoals de dunne film zonnepanelen van First Solar. Geef je aan dat je een klein dakoppervlakte ter beschikking hebt, dan krijg je eerder zonnepanelen met een hoog rendement als aanbeveling, zoals de zonnepanelen van SunPower.

Hieronder zie je 5 zonnepanelen die enerzijds in staat zijn om je gewenste vermogen te genereren, rekening houdend met een buffer van 15%, en anderzijds ook op je dak passen. Zoals hierboven aangegeven, zal je eerder zonnepanelen met een hoog rendement zien als je een kleiner dakoppervlakte hebt. Heb je een groter dakoppervlakte, dan krijg je zonnepanelen met een laag rendement te zien.

Vergis je niet, zonnepanelen met een laag rendement zijn geen minderwaardige zonnepanelen. Ze hebben enkele een grotere oppervlakte nodig om hetzelfde vermogen te kunnen opwekken. Heb je deze grotere oppervlakte ter beschikking, dan is het vaak voordeliger om voor deze zonnepanelen met lager rendement te kiezen, aangezien ze een pak goedkoper zijn.

Wil je een idee krijgen van de prijs van je installatie? Dan raden we je aan om offertes te vergelijken bij verschillende installateurs. Je krijgt zo meteen een idee van de richtprijs van je installatie. Op deze website kan je meteen je aanvraag indienen, waarna je een gratis offerte ontvangt van verschillende installateurs in jouw regio.