Aansluiting

Zonnepanelen plaatsen is niet eenvoudig, en vraagt toch wat vakmanswerk. Het installeren van een fotovoltaïsch systeem voor bijvoorbeeld op de woning, laat je dus best over aan specialisten in het plaatsen van zonnepanelen. Zij hebben de nodige opleidingen gevolgd, en weten dus perfect hoe een fotovoltaïsch systeem moet aangesloten worden.

Bij installaties met een vermogen dat hoger is dan 600 wattpiek, is de installatie bij wet verplicht te installeren door een erkend installateur. Zorg er dus voor dat je enkel installaties plaatst met een vermogen dat lager ligt dan 600 wattpiek, en dat je hierbij bovendien over de nodige technische kennis en vaardigheden beschikt.

In sommige gevallen kan je echter zelf overgaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Voor veeleer kleinere systemen kan je eventueel zelf de zonnepanelen aansluiten. Indien je hierin niet echt gespecialiseerd bent, kan je wel met enkele vragen komen te zitten, vooral dan over de aansluiting van zonnepanelen op het bestaande elektriciteitsnet.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moeten we wel eerst even kijken naar de verschillende onderdelen die bij het plaatsen van zonnepanelen gebruikt worden.

>> Lees ook: rendement van zonnepanelen <<

Omvormer voor zonnepanelen

Zonnepanelen produceren elektriciteit aan gelijkstroom, terwijl de elektriciteit in het elektriciteitsnet aan wisselspanning is. Dit is een verschil in soorten spanning die moet gelijkgeschakeld worden. Dit gebeurt door middel van de omvormer, een apparaat dat de gelijkspanning van de zonnepanelen zal omzetten in wisselspanning die kan gebruikt worden in het elektriciteitsnet.

Indien je dus zonnepanelen wil gebruiken om elektriciteit te leveren voor in je woning, dan zal je een omvormer moeten installeren. De omvormer wordt geplaatst tussen het fotovoltaïsch systeem en de elektriciteitskast. De omvormer wordt met beide systemen verbonden door middel van elektriciteitskabels.

Let bij de keuze van de omvormer zeker op het vermogen dat dit toestel aankan. Wil je slechts een klein fotovoltaïsch systeem aansluiten op de omvormer, dan zal deze omvormer slechts enkele honderden euro’s kosten. Is het fotovoltaïsch systeem bedoeld voor de energievoorziening van je hele huis, reken dan zeker op een omvormer van rond de 2.000 euro.

>> Lees ook: prijs van zonnepanelen <<

Bekabeling

De dikte van deze kabels zal afhangen van het vermogen van je fotovoltaïsch systeem. Soms zal bijvoorbeeld 2,5 mm² voldoende zijn tussen de zonnepanelen en de omvormer, soms heb je kabels van 4 mm² nodig. Wil je echt zeker zijn, voorzie dan zeker kabels van 4 mm². Hiermee kan je systemen aansluiten met een vermogen dat ruim voldoende is voor een gemiddeld huis.

Sinds 2008 is het niet meer toegelaten om de kabels uit de omvormer aan te sluiten op een stopcontact. De kabels vanuit de omvormer moeten dus rechtstreeks op de elektriciteitskast worden aangesloten.

Bevestigingsmateriaal

Bij het installeren van zonnepanelen is het ook belangrijk dat de panelen goed op het dak gemonteerd staan. Indien niet, bestaat de kans dat ze van het dak afschuiven of wegvliegen, en dat ze vervolgens beschadigd worden.

Belangrijk bij het bevestigen van zonnepanelen op het dak is het voorkomen van gaten in het dak. Ook ervaren installateurs hebben wel eens te moeite met het voorkomen van lekken bij het bevestigen van zonnepanelen. Gaten in het dak zijn niet zozeer een ramp voor de zonnepanelen zelf, maar natuurlijk wel voor het interieur van je woning. Gaten in het dak kunnen er immers voor zorgen dat vocht naar binnen sijpelt, wat later wel eens voor grote problemen zou kunnen zorgen. Let bij het bevestigen van zonnepanelen op daken dus zeker op het voorkomen van lekken.

Gratis Offertes ?